Skip to main content

Wijkraden bij AGOVV bereid tot lang verzet

Drie wijkraden in Apeldoorn-West zijn bereid tot aan de Raad van State te procederen, om uit te sluiten dat een nieuw bestemmingsplan voor AGOVV Apeldoorn-West met onzekerheden opzadelt.

Dat bleek gisteravond op een informatiebijeenkomst van de ‘Werkgroep Asselsestraat en omgeving’. Ruim vijftig bewoners van de stadionomgeving woonden die bij in zorgcentrum Mandala.

Het voorontwerp bestemmingsplan, zoals dat vanavond in het stadhuis wordt behandeld tijdens de politieke markt (20 uur), kan de buurt voor grote problemen stellen, was de boodschap. Het biedt niet alleen ruimte voor een beperkte uitbreiding van AGOVV’s stadioncapaciteit, maar maakt veel grotere ontwikkelingen mogelijk. Zou de club failliet gaan, dan zou een investeerder er bijvoorbeeld een zwembad of kartbaan kunnen realiseren. Ook popconcerten worden mogelijk.
Bestemmingsplan maakt bij AGOVV veel te veel mogelijk, vindt buurt.

Het nieuwe bestemmingsplan staat een snel vertrek van AGOVV naar een nieuw stadion in de weg, vindt de Werkgroep Asselsestraat en omgeving. Terwijl professioneel voetbal volgens de omwonenden niet in een woonbuurt thuishoort.
Het college van b en w besloot aan een nieuw bestemmingsplan te gaan werken nadat plannen voor een nieuw stadion op niets uitliepen. Tijdelijke vergunningen op Berg en Bos liepen af, zodat actie noodzakelijk was.
Op dit moment zorgt het betaalde voetbal voor weinig overlast, zo is het heersende gevoel. Toch veroordeelt de werkgroep – gesteund door drie wijkraden – het voorontwerp bestemmingsplan dat een langer verblijf van de profs in het stadion mogelijk maakt.

Woordvoerder Lambert Hoving vergeleek de kerncijfers uit het bestaande bestemmingsplan met het nieuwe plan. Het bouwoppervlak wordt verdubbeld tot drieduizend vierkante meter, constateerde hij. De maximale goothoogte gaat van vier naar tien meter en de nokhoogte van acht naar twaalf meter. Terwijl het plan volgens Hoving voorziet in 33.000 kubieke meter bebouwing, waar dat nu 9.000 is.
Op dit moment heeft AGOVV geen grote uitbreidingsplannen. Mocht de club ooit promoveren en de KNVB als licentievoorwaarde zesduizend zitplaatsen stellen, wat gebeurt er echter dan, vroeg Hoving. “Met een overname à la Vitesse is de toekomst niet voorspelbaar.’’

En mocht AGOVV failliet gaan, wat zijn dan de gevolgen als het bestemmingsplan veel meer mogelijkheden biedt dan nu, voegde hij er aan toe. Zoals het plan nu is geformuleerd zou een investeerder dan mogelijkheden zien waar de buurt niet blij mee is.

Bron De Stentor 02-09-2010