Skip to main content

Bomenkap langs de Amersfoortseweg

Door Otto Verkerke

De gemeente informeerde ons in maart 2016 over de aanstaande kap van bomen langs de Amersfoortseweg.

Aan de hand van regelmatig uitgevoerde controles is geconstateerd dat een groot deel van de bomen aan de Amersfoortseweg in gezondheid en vitaliteit achteruit gaat. Om die reden heeft de gemeente een onderzoek uit laten voeren door een extern bureau. Uit dit onderzoek is gebleken dat een heel aantal bomen zijn aangetast door parasitaire schimmels waardoor ze op den duur doodgaan. Dit afsterven kan echter jaren duren. De infectie van de bomen is waarschijnlijk ontstaan bij de aanleg van het fietspad langs de weg, zo’n tien jaar geleden.
Een van de geconstateerde schimmels is de korsthoutskoolzwam. Deze schimmel dringt de boom binnen via wonden aan de wortels en de stamvoet. Van de schimmel van deze zwam is bekend dat hij zich van binnen naar buiten uitbreidt. Daardoor is de aantasting pas zichtbaar geworden toen deze al ver was voortgeschreden. Hier komt nog bij dat de zwammen die bij deze schimmel horen, onopvallend zijn en dat het bladerdek van de bomen pas jaren na het ontstaan van de infectie begint terug te vallen. Een aantal bomen bleek dusdanig aangetast dat zij een gevaar voor de veiligheid van voorbijgangers vormen. Deze bomen worden (of zijn intussen) gekapt in verband met de veiligheid. Voor de aanpak van de rest van de bomen langs de Amersfoortseweg wordt een plan opgesteld.

Op de bijgaande kaart staat gemarkeerd welke bomen in verband met de veiligheid gekapt worden (of intussen al gekapt zijn) : Amersfoortseweg bomenkap fase1 .