Skip to main content

Apenheul in Peru

Apenheuls natuurgebied in Peru officieel erkend
Apenheul heeft een grote prestatie geleverd in Noordoost-Peru. Samen met de lokale bevolking heeft het dierenpark via zijn eigen natuurbehoudfonds (ANF) een enorm stuk kwetsbaar nevelwoud weten te beschermen.

Het 46.000 hectare grote ‘Los Chilchos-project’ is onlangs officieel tot beschermd natuurgebied verklaard. Daarnaast kreeg het project een prestigieuze eervolle vermelding. En er is een grote kans dat het gebied nog verder uitbreidt!

Duurzame koffie
Via ANF financiert het Apeldoornse dierenpark een grootschalig project in Peru voor het behoud van een stuk regenwoud zo groot als de helft van de Veluwe. Wie op zo’n grote schaal wil beschermen moet rekening houden met de lokale bevolking, die economisch afhankelijk is van de natuur. Daarom creëert Apenheul werkgelegenheid voor de inwoners van het natuurgebied. De afname van koffie wordt gegarandeerd en er wordt een eerlijke prijs voor betaald. Boeren die eerder tientallen hectaren bos kapten om hun vee te kunnen houden, hebben nu genoeg aan één hectare voor hun koffieplantage. Zo blijft er enorm veel bos bespaard! In deze bossen leven onder andere de ernstig met uitsterven bedreigde geelstaartwolaap en de brilbeer.

Eervolle vermelding
Het project gooide ook hoge ogen in Peru. Het kreeg in 2012 een prestigieuze eervolle vermelding van het Peruaanse Ministerie voor Natuur en Milieu. Het project wordt gezien als een voorbeeld hoe natuurbescherming positief kan zijn voor de economische ontwikkeling.

Groot, groter, grootst
Nu het gebied een beschermde status heeft gekregen, zal er een managementplan gemaakt worden om het gebied goed te beheren. Een opsteker is dat boeren uit omringende plaatsen hebben aangegeven te willen aansluiten. ANF zal bekijken hoe hen te faciliteren om de aangrenzende gebieden van 20.000 en 9.000 hectare ook tot beschermd gebied te verklaren. Daarmee komt Apenheul dichterbij zijn echte doel om uiteindelijk een bergketen helemaal tot Ecuador aan toe tot beschermd gebied te krijgen!