Skip to main content

Hernieuwde uitgave van “Het bos van de burgemeester”

81-jarige licht Berg en Bos nogmaals uit met boek

Overleg in het Bos van de burgemeester (1920). Boswachter Jan Verschuur (met pet) bespreekt met landschapsarchitect K.C. van Nes een tekening. Burgemeester Roosmale Nepveu kijkt kritisch toe. Onduidelijk is wie de man met hoed en snor is, zo ook wat de inhoud is van de fles die hij toont in de binnenkant van z’n jas. (foto Archief Bas Hageman)

‘Men kwam langzamerhand tot de wetenschap dat het een groot werk was. Sommige bewonderaars verkondigden de mening: ,,Het lijkt wel op een van de grote werken uit de oudheid.”’
Dat grote werk waarover gesproken wordt, is de vijver in Park Berg en Bos.boek
En de zinnen zijn van de hand van de voormalige Apeldoornse burgemeester Roosmale Nepveu, genoteerd in 1934 en nu terug te vinden in het boek ‘Natuurpark Berg en Bos – Het bos van de burgemeester’. Apeldoorner Bas Hageman (81) heeft daarmee een geactualiseerde versie van een eerder werk van hem uitgebracht.

Hageman heeft nu dertig boeken op zijn naam. Wat onderwerpen betreft variërend van de Friese Elf Steden en de geschiedenis van de Nederlandse omroep tot taal- en spellingregels. Het onderwerp Berg en Bos is te verklaren uit het feit dat Hageman als beleidsambtenaar cultuur bij de gemeente Apeldoorn zes jaar lang bezig was met het Lumido, het klank- en lichtspel in Berg en Bos.

Het boek over het stadspark is oorspronkelijk in 1998 verschenen. ,,Een oplage van 6000 exemplaren. In het begin liep het niet echt, maar als Apeldoorners het eenmaal kennen gaat zoiets hard. In 2008 was het uitverkocht.” Het is Hageman de eer te na om zo maar een herdruk uit te geven. ,,Dit boekje is ‘x’ keer beter dan de vorige. Er staan zoveel nieuwe, betere, mooie dingen in”, toont hij zich een goede verkoper van zijn eigen waar. En het is ook wel ergens op gebaseerd: ,,De afgelopen twee jaar is er veel gebeurd in het park. De vijver is prachtig verbeterd.” In het algemeen was het ook nuttig om nog eens door het origineel heen te lopen. ,,Dat heb ik in 1998 in drie maanden tijd moeten maken. Van wie zo snel? Van mezelf.”

De aanleiding voor het werk was 13 jaar geleden dat er tot dan, naar weten van Hageman, nog geen boek was verschenen dat louter over Park Berg en Bos gaat.

Hageman heeft zijn werk deels rond Roosmale Nepveu gebouwd, waarmee het meteen ‘een geschreven hommage’ aan de oud-burgemeester is. Het is een vlot geschreven boek, mede dankzij de levendige aanwezigheid van Roosmale Nepveu en andere mensen in de verhalen. Boeiend zijn ook de lokale en landelijke ontwikkelingen die Hageman schetst, waardoor het geen droog historisch verhaal is. Krenten in de pap zijn de anekdotes. Een bijzonder voorbeeld is de mislukte poging van het gemeentebestuur in de jaren ’50 om een tweede Keukenhof te realiseren op de Veluwse zandgrond. Hageman legt uit waarom dat ,,een onuitvoerbaar hersenspinsel” was.

Natuurpark Berg en Bos – Het bos van de burgemeester,

ISBN 978-94-6190- 262-7 is voor 14 euro te koop. Het boek ligt in elk geval bij Nawijn en Polak, mogelijk volgen nog andere Apeldoornse boekhandels.

bron De Stentor  | zaterdag 22 oktober 2011 | 07:05
Auteur: door Johannes Rutgers