Skip to main content

Villa De Halve Maan wint SAM publieksprijs 2015

De Villa De Halve Maan aan de Beukenlaan heeft de SAM publieksprijs 2016 gewonnen.

SAM (Stichting Apeldoornse Monumenten) is opgericht in 1987 en tracht meer begrip te kweken voor de waarde van bouwhistorisch erfgoed en de omgeving daarvan.

Om eigenaren aan te moedigen hun monumenten zo fraai en authentiek mogelijk te laten schitteren in het Apeldoornse stadsbeeld, looft de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) elke twee jaar de SAM-Prijs uit. Werd in het verleden de winnaar van deze prestigieuze prijs bepaald door een vakjury, vanaf de editie 2015 bepaalt het publiek de winnaar van de prijs, die daarom is omgedoopt in SAM-Publieksprijs.

De oproep tot voordrachten voor de SAM-Publieksprijs-2015 resulteerde in maar liefst  20 suggesties. Sommige daarvan voldeden niet aan de criteria en uit de overblijvende voordrachten zijn uiteindelijk acht nominaties overgebleven. Tijdens een door de SAM georganiseerde bijeenkomst in het ACEC-gebouw op vrijdag 20 november ’s avonds om 20.00 uur werden de drie hoogst scorende objecten bekend gemaakt.
Winnaar werd villa De Halve Maan in onze wijk.

Het publiek koos villa Halve Maan als best gerestaureerde monument van Apeldoorn, dat in de laatste drie jaar onderhanden is genomen.
Wethouder Natham Stukker reikte aan eigenares Josee Hulshof SAM publieksprijs uit.

De villa is gebouwd in 1917 naar ontwerp van de Apeldoornse architect CHRIS WEGERIF. Het werk van Wegerif draagt het stempel van de Nieuwe Kunst. Er zijn ondermeer invloeden van de Engelse Arts & Craftsbeweging, de Weense Sezession en de Art Nouveau uit te herleiden. In het algemeen tendeert zijn werk naar eenvoud, functionaliteit en naar een sobere maar doordachte ornamentering.
De huizen van Wegerif worden bijna allemaal gekenmerkt door vierkante of rechthoekige plattegrondvormen met verzelfstandigde eindgevels. De meestal witgepleisterde gevels hebben een gesloten karakter, dat gedeeltelijk wordt gecompenseerd door opengewerkte overgangsgebieden als erkers, terrassen, loggia’s en balkons. In het interieur is het gebied rond de haardpartij belangrijk. Dit gebied werd als belangrijkste deel van het huis gezien. De architectuur van Chris Wegerif wordt in deze periode gekenmerkt door ruw gepleisterde gevels, eenvoudige hoofdvormen en rond vensters en deurpartijen geconcentreerde detailleringen.

Meer informatie over de Stichting Apeldoornse Monumenten kunt u vinden op hun website : ( Website SAM )
Op de website van Rijksmonumenten kunt u meer informatie vinden de historie en architectonische details van deze en andere “Wegerif villa’s”in onze wijk : De Halve Maen bij Rijksmonumenten.nl