Skip to main content

Voorlichtingsavond inbraakpreventie

Door Gustaaf van den Brand

Op 29 november vond er een door de gemeente Apeldoorn en de politie georganiseerde voorlichtingsavond over inbraakpreventie plaats in de aula van het Christelijk Lyceum. Alle wijkbewoners waren daarvoor uitgenodigd.
Er waren maar liefst bijna 200 belangstellenden, ca. 10% van het aantal wijkbewoners. Het was een boeiende avond die grotendeels werd gevuld door Evert Jansen, een ex-crimineel en ex-inbreker. Maar liefst 18 jaar was hij verslaafd aan cocaïne en heroïne. Daarvoor was veel geld nodig dat hij ´verdiende´met inbreken. Inmiddels vult hij zijn leven al bijna 10 jaar met dagelijkse voorlichting over inbraakpreventie aan wijkbewoners en andere belangstellenden. Daartoe loopt hij een paar uren door de betreffende wijk, dus ook door Berg en Bos….

Hij loopt onopgemerkt (maar wel onder begeleiding-) om huizen en signaleert dan zaken die het voor een inbreker wel heel makkelijk maken. Daar worden foto´s van gemaakt die s’avonds aan de wijkbewoners getoond werden. Vaak leidt het zien van die mogelijkheden tot hilarische reacties (“Dat is toch bij de buren…”)
Het is echt ongelooflijk hoe weinig waakzaam bewoners met hun spullen omgaan. Aansluitend aan zijn presentatie werden de belangstellenden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan hem en aan de politie. Velen maakten gebruik van die gelegenheid.

Onze wijkagente, Sharon Koenders, heeft in aanvulling van de voorlichtingsavond een aantal tips samengevat ter voorkoming van inbraak ; u vindt deze hier Preventietips woninginbraken