Skip to main content

Bewoners nabijgelegen villawijk in het gelijk gesteld Apeldoorn moet parkeren Apenheul aanpakken

Bewoners nabijgelegen villawijk in het gelijk gesteld
Apeldoorn moet parkeren Apenheul aanpakken

DEN HAAG – wo 01 okt 2014, 11:41
Apeldoorn moet een oplossing verzinnen voor de parkeeroverlast op topdagen van de Apenheul. De gemeente staat nu toe dat op zulke dagen langs de wegen in de villawijk bij het park wordt geparkeerd, maar dat mag geen gewoonte worden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die omwonenden hadden aangespannen tegen een nieuw bestemmingsplan voor Park Berg en Bos, waarin Apenheul is gevestigd. Lees hier de uitspraak van de Raad van State

In het monumentale park dat aan het Kroondomein grenst is ook een kanovijver en een openluchtzwembad. Het zwembad zorgt eveneens voor parkeerdruk in de wijk.
De wijkbewoners krijgen van de hoogste bestuursrechter ook gelijk in hun bezwaar tegen grote evenementen in het park. Dat mag hooguit driemaal per jaar, als er tenminste niet meer dan 10.000 bezoekers komen. De gemeente vindt grotere evenementen ook niet wenselijk gezien de kwetsbare natuur in het park, maar verzuimde dat expliciet te melden in het nieuwe plan. Dat moet alsnog gebeuren, vindt de Raad van State.
Apeldoorn hoeft, anders dan de omwonenden wilden, geen rekening te houden met drukte rond voetbalwedstrijden van AGOVV. De velden liggen wel tegen Park Berg en Bos aan, maar maken daar geen deel van uit.
De gemeenteraad krijgt vier maanden de tijd om het bestemmingsplan aan te passen.

bron ANP