Skip to main content

Vliegend hert in kaart brengen..

Op woensdag 29 juni om 20:00 uur wordt in de recreatiezaal van de Arendsburght een lezing gehouden over het Vliegend Hert door het Instituut Voor Natuureducatie (IVN).

Doel van de lezing is u bekend te maken met het Vliegend Hert en te onderzoeken hoeveel van deze zeldzame kevers voorkomen in en rond onze wijk.

Toelichting door Carolien Londerman, natuurgids IVN  Apeldoorn

Niet alleen mensen vinden het prettig wonen in de mooie, groene wijk Berg en Bos.
Een zeldzame kever heeft Berg en Bos ook uitgekozen als zijn leefgebied, en wel het Vliegend hert. Deze imposante kever, de mannetjes kunnen wel 9 cm groot worden, houdt
van eiken. Het liefst eiken die langs een bosrand of laan staan.
Het Vliegend hert wordt meestal ‘s avonds gezien, op warme zomeravonden.
De kever vliegt in de maanden juni en juli. Het mannetje gaat op zoek naar een vrouwtje.
Zijn er meerdere mannetjes bij een vrouwtje, dan vindt een gevecht plaats, waarbij de “geweien” in elkaar worden gestoken. Er wordt geworsteld totdat een van de mannetjes de ander uit de boom kan gooien. De winnaar mag paren met het vrouwtje. Het mannetje sterft kort na de paring, hij is acht weken oud geworden.
Nu komt de eik weer in het verhaal. Het vrouwtje zet haar eitjes af bij de wortels van de eik, in de grond. Het vrouwtje heeft een paar weken langer geleefd dan het mannetje. Na het afzetten van de eitjes, komt ook zij aan haar einde. De larven die uit de eitjes komen, verblijven minstens 4 jaar in de grond, voordat ze weer naar boven komen als de kever het Vliegend hert.

Ik wil graag het Vliegend hert in kaart brengen in de wijk Berg en Bos. Waar komen ze voor en hoeveel? U kunt mij meehelpen door een foto te maken met uw mobiel en te sturen naar: 06 192 06 972. Alle gegevens worden gedeeld met Kenniscentrum Eis van Naturalis.

Er valt veel meer te vertellen over de levenswijze van het Vliegend hert.
Op woensdagavond 6 juli, verzorg ik een presentatie van ongeveer een uur met vele foto’s van deze mooie kever. De presentatie is ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

De presentatie wordt gegeven in de Arendsburght op de 11e verdieping, de starttijd is 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.45 uur. Entree is gratis.

U bent van harte welkom, Carolien Londerman